Blue skies for our children

Johtavista autoyrityksistä Honda on aina ollut eturivissä, kun on kyse mallien ja tuotannon tiukoista ympäristötavoitteista. Konserni on luvannut vähentää kaikkien tuotteidensa hiilidioksidipäästöjä yhteensä 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Samalla lanseerataan uusi globaali ympäristösymboli.

Kun Honda julkisti viimeisimmän ympäristöraporttinsa vuodelta 2011, yhtiö ilmoitti samalla myös huomattavasti tiukemmista ympäristötavoitteista.

Jo vuonna 2006 Honda asetti vapaaehtoiseksi tavoitteeksi hiilidioksidipäästöjen vähentämisen kymmenellä prosentilla vuoteen 2010 mennessä vuoden 2000 tasoista.

Kun vaatimukset täyttyivät vuonna 2010, Honda nosti rimaa entisestään ja nyt vuoteen 2020 mennessä hiilidioksidipäästöjä on tarkoitus vähentää 30 prosenttia vuoden 2000 tasoon verrattuna.

Hondan historiaan perehtyneet tietävät, että yritys teki jo 1960-luvulla selväksi, että yrityksen tuotteiden ja tuotannon ympäristövaikutusten on oltava mahdollisimman vähäiset. Honda käynnisti vuonna 1966 tutkimusprojektin, jonka yleistavoitteena oli turvata ”Blue Skies for Our Children”.

Tavoitteesta on sittemmin muotoutunut slogan, joka sisältyy Hondan suunnittelemaan graafiseen symboliin. Symbolia on tarkoitus käyttää sekä yrityksen sisällä että ulkopuolella maailman eri puolilla järjestettävissä ympäristöön liittyvissä tapahtumissa.

Symboli edustaa maapalloa ja aurinkoa ja niiden sinistä taivasta, raikasta ilmaa, puhdasta vettä ja vehreää maata, jotka ovat edellytyksiä maailman ihmisten hyvinvoinnille ja mahdollisuuksille nauttia elämästä. Symbolin halkaiseva valkoinen viiva kuvaa tietä, jossa liikkuvuus antaa vapautta yksilöille, ja sydän puolestaan kuvaa Hondan ympäristöasioihin liittyvää ajattelua, intohimoa ja lupausta.


Virstanpylväät

1966 Honda perustaa tutkimusryhmän, jonka tehtävänä on vähentää haitallisia pakokaasupäästöjä.
1973 Polttoainetehokas Honda Civic CVCC, jonka päästöt ovat aiempia malleja huomattavasti alhaisemmat, tulee myyntiin.
1988 Markkinoille tulee VTEC-moottori, jossa on muuttuva venttiiliajoitus. Tekniikka on peräisin Hondan autourheilun parissa tekemästä kehitystyöstä.
1996 Aurinkoenergialla toimiva New Dream voittaa World Solar Challengen. Sähköauto EV-PLUS tulee markkinoille.
1997 Kaasu- ja sähkökäyttöinen Civic GX lanseerataan.
1999 Insightista tulee ensimmäinen USA:ssa myytävä hybridimalli.
2001 Honda Civic Hybrid tulee Japanin markkinoille ja on samalla ensimmäinen sarjavalmisteinen viisipaikkainen hybriditekniikkaa käyttävä malli.
2002 FCX:stä tulee maailman ensimmäinen polttokennoauto, jota aletaan liisata rajoitetulle asiakaskunnalle USA:ssa ja Japanissa.
2004 Accord Hybrid, jossa on maailman ensimmäinen V6-hybridimoottori, saa ensiesittelynsä USA:ssa.
2006 Honda Civic Hybrid tulee myyntiin Pohjoismaiden markkinoille. Toisen sukupolven polttokennoauto FCX Concept on esillä Tokion autonäyttelyssä. Honda Research Institute onnistuu tuottamaan etanolia riisinvarsista ja hakkuujätteestä.
2008 FCX Concept raivaa tietä sarjavalmisteiselle FCX Claritylle, jota myös aletaan liisata rajoitetulle asiakaskunnalle USA:ssa ja Japanissa.
2009 Viisiovinen Insight tulee myyntiin ja on ensimmäinen hybridiauto, joka pitää hallussaan Japanin myyntilistan kärkisijaa kokonaisen kuukauden.
2011 Honda lupaa vähentää kaikkien tuotteidensa hiilidioksidipäästöjä yhteensä 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Hondan uusi, sloganin ”Blue Skies for Our Children” sisältävä ympäristösymboli lanseerataan.
2012 Uusi Honda Civic lanseerataan keväällä 2012. Syksyllä markkinoille saadaan neljännen sukupolven Honda CR-V. Syyskuussa Hondan hybridiautojen maailmanlaajuinen myynti puhkaisee miljoonan myydyn auton rajan.
2013 Keväällä lanseerattiin Civic 1,6 i-DTEC, Hondan uusi 120 hv:n pieni dieselmoottori, jonka CO2-päästöt ovat vain 94 g/km ja yhdistetty kulutus 3,6 l/100 km. Syksyllä esitellään myös Honda CR-V tällä pienellä dieselmoottorilla, jolla Honda CR-V:n yhdistetty kulutus on 4,5 l/100 km ja CO2-päästöt 119 g/km.